“Контрнаступ наближається”: у Конгресі США просять Байдена передати Україні ракети ATACMS — Politico

Джо Байден / Фото: Associated Press

Американські парламентарі знову наполягають на тому, щоб адміністрація Байдена надіслала Україні контроверсійні боєприпаси великої дальності, оскільки довгоочікуваний контрнаступ Києва, схоже, починається.

Група членів Палати представників США посилює тиск на адміністрацію Байдена щодо відправлення Україні ракет дальнього радіусу дії ATACMS.

Про це пише Politico.

“Війна в Україні стала конфліктом на виснаження. Ми можемо і повинні допомогти вийти з цього глухого кута. Шляхом швидкого надання українським силам цих додаткових можливостей, ми можемо значно підвищити їхні шанси на перемогу, відновити мир в Європі та забезпечити більш стабільний і процвітаючий світ”, – заявили законодавці.

Прихильники відправки ATACMS кажуть, що ракети випускаються із високомобільних артилерійських зенітно-ракетних систем, які вже відправили до України. Тож українські військові не потребуватимуть тривалої підготовки та/або матеріально-технічного ланцюжка і зможуть використовувати ракети вже зараз.

У листі-закликові до Байдена також міститься прохання схвалити відправлення іншої сучасної зброї, зокрема американські винищувачі F-16 і додаткові засоби протиповітряної оборони Patriot. Американські парламентарі також закликають лідера США прискорити передавання танків M1 Abrams, які мають прибути до України лише до кінця року.

Видання стверджує, що останніми тижнями опір адміністрації Байдена щодо надсиланню ракет ATACMS Україні послаблюється. Сам Джо Байден нещодавно дав зрозуміти, що, можливо, таки готовий відправити ATACMS. Відповідаючи на запитання, чи може Вашингтон погодитися надати ракети, він раніше сказав, що цей варіант ще розглядається. Пізніше речник Білого дому заявив, що політика адміністрації не змінилася.

Слід зазначити, що тактична ракетна система з дальністю 290 миль (близько 460 км) майже в чотири рази перевищує дальність ракет, що зараз є на озброєнні України. Інтенсивні дебати щодо цих ракет тривають вже близько року. Тоді радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван побоювався, що відправка ATACMS може призвести до того, що війна в Україні переросте у Третю світову війну. Мовляв, Україна може використати цю зброю для ударів глибоко всередині території Росії.

Share

Рекомендуємо почитати:

Залишити відповідь